İsa'nın İkinci Gelişinde Yeruşalim'in Fethi (Son Zamanlarda İsrail #5)
İsa Mesih geri döndüğünde Yeruşalim’de neler olacak, neler yapacak? “Son Zamanlarda İsrail” serimizin 5. bölümünde İkinci Gelişi, Yeruşalim’in Fethi ve Düşmanın Sonuna bakıyoruz.
İsa’nın İkinci Gelişi
2:28 Ondan sonra bütün insanların üzerine Ruhum'u dökeceğim. Oğullarınız, kızlarınız peygamberlikte bulunacaklar. Yaşlılarınız düşler, gençleriniz görümler görecek. 29 O günler kadın, erkek kullarınızın üzerine de Ruhum'u dökeceğim. 30 Göklerde ve yeryüzünde, kan, ateş ve duman sütunlarından belirtiler göstereceğim. 31 RAB'bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek. 32 O zaman RAB'bi adıyla çağıran herkes kurtulacak. RAB'bin dediği gibi, Siyon Dağı'nda ve Yeruşalim'de kurtulup sağ kalanlar arasında RAB'bin çağıracağı kimseler olacak.
3:1 O günler Yahuda ve Yeruşalim halkını sürgünden geri getirdiğimde, 2 bütün ulusları toplayıp Yehoşafat Vadisi'ne indireceğim. Mirasım olan İsrail halkını uluslar arasına dağıttıkları ve ülkemi bölüştükleri için onları orada yargılayacağım.
Önceki bölümde baktığımız bu çağın son 7 yılından hemen sonra, İsa son borazan sesiyle gökten dünyaya geri gelecek (Mat. 24:31; 1Se. 4:16; 1Kor. 15:52; Va. 11:15). Bundan önce sadece sıkıntı dönemi ve zulüm değil, Yoel 2:28-3:2’de görüldüğü gibi, bu zaman diliminde aynı anda gerçekleşecek beş olumlu şey olacak:
Önce, Kutsal Ruh’un büyük bir dökülmesi olacak (Yoe. 2:28-29). İkincisi, Rab’be seslenen Yahudilerin doğaüstü kurtuluşu olacaktır (Yoe. 2:32). Üçüncüsü, göklerde korkunç belirtiler olacak (Yoe. 2:31). Dördüncüsü, sürgünde olan Yahudilerin geri gelmesi (Yoe. 3:1). Beşincisi, Tanrı’nın İsrail halkının karşısında duran uluslar üzerindeki yargısı (Yoe. 3:2). Bu olaylar, “o günlerde” ve “o zaman” olarak anılan aynı zaman diliminde gerçekleşecektir (Yoe. 3:1).
Buna ek olarak İsa, İsrail’in krallığını zorla ele geçirmeyecek, ancak ülke üzerinde yetki sahibi olanlar tarafından kendisine verilinceye kadar bekleyecek. Daha önce Matta 23:37-39’da gördüğümüz gibi, İsrail liderleri O’ndan kendilerini yönetmesini isteyinceye kadar Yeruşalim’e geri dönmeyeceğini peygamberlikte bulundu.
Rab kendisini bu peygamberlik sözüyle “bağladı”. İsrail’in liderleri, Tanrı ile olan bu ulusal antlaşmanın resmi temsilcileridir. İsa ancak İsrail tövbe ettikten ve O’ndan kralları olmasını istediğinde Yeruşalim’den hüküm sürecek. Yeruşalim savaşı kazanılana kadar (Va. 19:21) ve Yeruşalim İsa’nın önderliği altına girene kadar Şeytan hapse atılmayacak (Va. 20:1). İsa, Şeytan’ı erteleme olmaksızın hapse mahkûm edecek.
Şeytan, Matta 23:39’un peygamberliğini istismar ederek ve İsrail önderlerini İsa’yı kral olarak kabul etmekten alıkoyarak Tanrı’nın son zamanlar tasarısını aksatmaya çalışır. Şeytan, İsa’nın peygamberlik sözünün yanlış olduğuna insanları inandırmak ister. Stratejisi, tüm Yahudi halkını ortadan kaldırmak ya da O’nu asıl kral olarak kabul etmemeleri için onları İsa’ya karşı doldurmaktır. Ama başarılı olmayacak çünkü Matta 23:37-39 sadece bir şart değil, aynı zamanda bir kehanettir. Tanrı’nın sözü olduğu için tam yazıldığı gibi gerçekleşeceğini biliyoruz. İsa onu arzulayan bir İsrail halkına geri dönecek.
İsa Tutsak Yahudileri Serbest Bırakır
13 Yiğit gibi çıkagelecek RAB, savaşçı gibi gayrete gelecek. Bağırıp savaş çığlığı atacak, düşmanlarına üstünlüğünü gösterecek. 14 Uzun zamandır ses çıkarmadım, sustum, kendimi tuttum. Ama şimdi feryat edeceğim doğuran kadın gibi, nefesim tutulacak, kesik kesik soluyacağım. 15 Harap edeceğim dağları, tepeleri, bütün yeşilliklerini kurutacağım. Irmakları adalara çevirip havuzları kurutacağım. 16 Körlere bilmedikleri yolda rehberlik edeceğim, onlara kılavuz olacağım bilmedikleri yollarda, karanlığı önlerinde ışığa, engebeleri düzlüğe çevireceğim. Yerine getireceğim sözler bunlardır. Onlardan geri dönmem.
İsa geri geldiğinde düşmanlarını öldürerek ve ölüm kamplarındaki Yahudi tutsakları özgürleştirerek ve zayıfları (kör, topal vb.; Yşa. 35:5-6; 61:1; 42:6-7; Mik. 4:6) iyileştirerek bu uluslardan geçecek. İsa “daha büyük Musa” olarak işlev görecek. Büyük Kurtarıcı İsa, onlar adına Kendisini güçlü gösterecek.
İsa, Rab’bin kendisini yoksullara müjdeyi vaaz etmek, tutsaklara özgürlüğü ilan etmek ve bağlı olanlara hapishaneyi açmak için meshettiğini söyledi (Yşa 61:1). Bunu genellikle İsa’nın ilk gelişinde getirdiği ruhsal kurtuluşla sınırlandırırız. İsa, ikinci gelişinde Yahudi halkı için fiziksel hapishane kapılarını açacak.
İsa Yeruşalim’e kral olarak ilk kez girerken büyük bir alçakgönüllülük ile eşeğe binmişti. Bu defa bir savaş atı üzerinde yiğit bir savaşçı olarak gelecektir (Yşa. 42:13-16). İlk girişinde on iki öğrencisi O’nu izliyordu ama bu kez tarih boyunca var olan tüm kutsallardan oluşan görkemli bir ordu O’nun ardından gitmektedir (Va. 17:14; 1Se. 3:13). Kente ilk girdiğinde umutlu bir kalabalık tarafından karşılanmıştı ancak şimdi savaşa hazırlanmış bir ordu tarafından karşılanacak.
İsa’nın İkinci Gelişi’nde sürgün edilenleri geri getirecek. Bu, İsrail’in bir ulus olduğu 1948’de tamamen yerine getirilmedi. Bazı yorumcular Yoel 3:1’deki sürgündekileri tarih boyunca hapsedilen Yahudi halkı olarak yorumlasalar da bağlam çok özeldir ve Ruh’un son zamanlarda dökülmesine işaret eder. Bu sürgündekileri takip eden ihtişam, çektikleri acıdan daha ağır basacaktır.
İsa, Yeşaya 63:1-6’da bildirildiği gibi Edom’dan (Ürdün) yukarı yürüdüğünde, zindanların kapılarını açarken İsrail’i toplayacak ve esir kamplarındaki Yahudileri özgürlüğe kavuşturacak. Son zamanlarda İsrail’in bir kısmı sürgüne gidecek. İsa İsrail’in artakalanını ve tutsaklarını, özellikle Mısır ve Asur'dan, Irak’ın, Suriye'nin ve Ürdün’ün bazı bölgelerinden toplayacak. İsrail ıstırap ve ıssızlık çekecek ama İsa İsrail’i toparlayacak.
İsa, Zeytin Dağı’nın üzerinde durarak Mesih Karşıtı’nın ordusunun aktif olarak kovaladığı Yahudiler’in kaçması için bir yol açacak. Sonra yoluna devam edip düşmanlarını ezip geçecek. Mesih Karşıtı ile Sahte Peygamber yakalanacak ve herkesten önce diri diri ateş gölüne atılacak (Va. 19:20).
Mesih, Yeruşalim’deki düşmanlarını ezip geçtikten sonra ilerleyişini sürdürecek ve ulusları boyunduruğu altına alacak ve tüm tutsakları serbest bırakarak Yeruşalim’deki Tapınaktan Krallığını yönetmeye başlayacaktır.
Nihai Savaş, 7 Tas ve Mesih Karşıtı’nın Sonu
2 Yeruşalim'e karşı savaşmaları için bütün ulusları bir araya getireceğim... 3 Sonra RAB, savaş zamanlarında yaptığı gibi, gidip bu uluslara karşı savaşacak.
Mesih Karşıtı 7. yılın sonunda İsa Mesih’in dünyaya İkinci Gelişi ile Mesih’in soluğu ile yok edilecek (2Se. 2:8; Dan. 8:25). İsa geldiği andan itibaren ona iman etmiş olan tüm ölüler dirilecek ve İsa Yeruşalim’de tahta geçecek. Tahta geçtikten sonra Milenyum başlamış olacak. İsa yedinci borazan çaldığında gökte gözükecek ve egemenliğe geçecek. Mesih’e ait olanlar diriltilecek ve dönüştürülerek ölümsüz bedenlere sahip olacaklar (Va. 11:15-18). Bunun sonucunda Tanrı uluslara gazabını gösterecek ve kendisine direnenlere karşı öfkesini dökecektir.
Yeruşalim Savaşı, Yeruşalim’in kontrolü için yapılan ruhsal, siyasi ve askeri bir savaştır. Bu, ruhsal bakımdan günümüzdeki en önemli cephelerden biri olacaktır. Bu savaş ancak İsa’nın yeryüzüne egemen olmak için İkinci Gelişiyle ve Şeytanı zindana atmasıyla sona erecektir (Va. 20:1-3). Bu savaş, İsa’nın İkinci Gelişi aşamasını sona erdirecek nihai savaş olacaktır.
Vahiy 15-16, Yedi Meleğe Tanrı’nın gazabıyla dolu taslar verilir ve onlar Tanrı’nın gazabını Mesih Karşıtı’nın krallığının üzerine boşaltırlar. Gazaba uğrayan insanlar Tanrı’ya karşı aleni bir nefret sergilerler (Va. 16:9; 11:21) ve savaş için bir araya gelmek üzere kışkırtılırlar (Va. 16:14-16). Ancak bu girişim kendi içinde Tanrı’nın bir yargısıdır ve onları yıkıma götürmektedir.
Karanlık, Matta 24:29’a göre o günlerin sıkıntısından hemen sonra güneş kararacak ve ay ışık vermez olacak. Rab’bin gününü tarif eden birçok pasajda (Amo. 5:18-20; Sef. 1:14-18; Yoe. 2:1-2; Yşa. 13:6-10) bu dönemi korkutucu olarak tanımlar. Zekeriya 14:6-7’de bugünün özel bir gün olacağını ve gece olana dek ışık olmayacağını ama gece vakti aydınlık olacağını söyler. Bu ışık, 2Se. 2:8’de tarif edilen Rab İsa’nın gelişinin görkemidir ve yasa tanımaz adamı yok edeceği görkem budur.
İsa’nın ikinci gelişindeki fetih süreci gökte görünmesiyle başlayacaktır ve Krallar Kralı olarak Yeruşalim’de tahta oturmasıyla sona erer. İkinci gelişteki fetih süreci, bir borazan sesiyle, İnsanoğlu’nun savaş çığlığıyla ve gökten gelen çağrıyla başlar. İsa bir zamanlar yemlikte yatan bir bebek olarak geldi ama şimdi ise bir savaşçı olarak dönecektir.
Şeytan’ın Zindana Atılması
1 Sonra bir meleğin gökten indiğini gördüm. Elinde dipsiz derinliklerin anahtarı ve büyük bir zincir vardı. 2 Melek ejderhayı – İblis ya da Şeytan denen o eski yılanı – yakalayıp bin yıl için bağladı. 3 Bin yıl tamamlanıncaya dek ulusları bir daha saptırmasın diye onu dipsiz derinliklere attı, oraya kapayıp girişi mühürledi. ...
Şeytan zindana atıldıktan sonra, İsa Aden Bahçesi’nin koşullarını tüm dünyada yenileyecek. Aden’de olanları tersine çevirecek (Yar. 3:1-8). Mesih halihazırda Şeytan’ı yendi ama O’nun zaferi İkinci Gelişine kadar yeryüzünde tam olarak sergilenmeyecektir (Kol. 2:15; İbr. 2:14). Şeytan’ın başlıca gündemi ve hiddeti zindana girmemekle ilgilidir. Büyüyen birçok “başarılı” hizmet aslında onu doğrudan tehdit etmez çünkü çoğu zaman Yeruşalim etrafında süren ruhsal savaşla bağlantıları yoktur. Yeruşalim Savaşı, Son Çağ Kilisesini İsa’ya itaat bakımından mükemmelleştirmekte anahtar bir unsurdur. İsa geri döndüğü zaman, Kilise zaferli, lekesiz ve kusursuz olacaktır.
Bin Yıllık Krallık
4 Bazı tahtlar ve bunlara oturanları gördüm. Onlara yargılama yetkisi verilmişti. İsa'ya tanıklık ve Tanrı'nın sözü uğruna başı kesilenlerin canlarını da gördüm. Bunlar, canavara ve heykeline tapmamış, alınlarına ve ellerine onun işaretini almamış olanlardı. Hepsi dirilip Mesih'le birlikte bin yıl egemenlik sürdüler. 5 İlk diriliş budur. ...
“Tanrı’nın Kutsal Dağı, Kralın Kenti Siyon”, yani Yeruşalim Bin Yıllık Egemenlik döneminde küresel yönetim bakımından üstün bir konuma yüceltilecek. Her şeyin yenilendiği dönemde (Mat. 19) Yeruşalim yeniden kurulacak (Elç. 1:7-8). Bizzat Tanrı orayı sarsılmaz kılacak (Mez. 87:5). Diğer tüm dağlardan fiziksel olarak daha üstün bir konuma getirilecek (Yşa. 2:2; Mik. 4:1). Yeruşalim’e kutsal denecek (Yoe. 3:17) ve dağın tepesinde tapınağı çevreleyen bütün alan çok kutsal olacak (Hez. 43). Sınırları Tanrı’nın atalara verdiği vaade uygun olarak belirlenecek (Hez. 47) ve sınırları genişletilecek (Yşa. 26). On iki oymak yeniden ortaya çıkacak (Hez. 48; Va. 7:5-8) ve dirilmiş olan on iki elçi tarafından yönetilecekler (Mat. 19:28; Luk. 22:30). İsa, Bin Yıllık dönemde Yeruşalim’deki “Görkemli Tahtından” (Mat. 25:31) yeryüzündeki bütün ulusları yargılayacak.
İsa’nın Görkemli Tahtı, Bin Yıllık dönemde Yeruşalim’de kurulacak tapınağın En Kutsal Yeri’nde bulunacak. İsa, Yeruşalim’de ve diğer uluslarda Davut’un tapınma düzenini yeniden kuracak (Amo. 9:11). İnsanlığın Son İsyanının gerçekleşmesi için Rab Şeytan’ı kısa bir süreliğine salacak (Va. 20:3.7-8). Bu zamandan sonra yoldan çıkanlar Tanrı’ya karşı gelmek için toplanacaklar ama Tanrı hepsinin üzerine ateş yağdırıp işlerini bitirecek (Va. 20:9). Sonsuzluk nihai yargıdan sonra Yeruşalim merkezli olarak başlayacak (Va. 20:11-15; 21:1-27).
Hayat sonsuza dek İsrail halkının eski başkenti olan Yeni Yeruşalim’de gerçekleşecektir.
Bu makale, "Son Zamanlarda İsrail" serimizin 5. bölümüdür. Bir sonraki bölümü okumak için buraya tıkla (yayınlandıktan sonra mevcut olacak). Bir önceki bölümü okumak için buraya tıkla.
Yorumlar